Sunday, November 13, 2011

Jangan Pernah Salahkan Takdir?

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمِ
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang....

Aku hanya manusia biasa yang tak lari dari melakukan dosa.... Kekadang pernah juga diri ini tertanya2 kenapa semua ni perlu aku lalui?....Kenapa aku diuji sehebat ini?..Kenapa ujianMu begitu hebat terhadap aku?
Mengikut rasa hati yang jahil ini... ingin saja aku menyalahkan takdir dan mengandaikan kalau aku  x lakukan semua ni.. dah tentu nasib aku x menjadi seperti  ini?
Alhamdulillah, Allah S.W.T masih sayangkan aku dan masih lagi bagi hidayahNYA kepada aku.... setiap persoalan di atas mampu dicantas dengan jawapan yang hebat oleh iman yang masih utuh di dada ini...
Kamu takkan diuji sedemekian hebat sekiranya kamu tidak mampu...maknanya..Aku adalah insan yang dipilih oleh Allah S.W.T untuk menerima ujian ini kerana aku mampu menghadapinya...
Ingat setiap ujianNYA itu adalah tanda kasih sayang yang tak terhingga kepada hambaNYA..
Seandainya tiada ujian daripadaNYA... mana mungkin aku menjadi sekuat dan setabah ini..
Frasa yang menjadi penguat diri ini ialah " Allah S.W.T takkan berikan apa yang kita mahu tetapi DIA bagi apa yang kita perlukan " kerana DIA lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita..
Syukur Alhamdulillah... kerana ALLAH S.W.T mengurniakan keluarga dan rakan2 yang terbaik untuk aku... bila diri ini terasa lemah dan tak berdaya.. masih ada lagi insan2 yang sudi menasihati dan membantu aku untuk bangun dan terus berjuang...
Insyaallah.. aku percaya setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya.

Aku bersyukur kerana aku masih lagi diberi perhatian olehMU di  kalangan berbillion hambaMU...
Aku mohon padaMU kuatkanlah imanku, sabar dan tabahkan aku di atas setiap ujianMU itu... dan berikanlah petunjuk dan hidayahMU kepada aku sehingga akhir hayatku ini..

P/S : Jangan pernah salahkan takdir atas apa yang berlaku... kerana setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.  Kekadang ujianNYA itu adalah untuk menguji sejauh mana iman kita kepadaNYA dan kekadang Allah S.W.T ingin hapuskan kifarah dosa kita yang lalu..
Dan ingatlah ujian yang kita tempuh hari ini... tidaklah sehebat dugaan yang ditempuh oleh Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat, tetapi MASYAALLAH iman mereka masih utuh di hati walaupun mereka dihina dan diseksa begitu hebat sekali.
Teruskanlah bersangka baik dengan Allah S.W.T... Insyaallah kita akan menerima  ujianNYA dengan penuh redha dan ikhlas...


No comments: